Olika former av psoriasis?

Olika former av psoriasis?

Hej! Jag är en tjej på 20 år som har haft psoriasis sen jag var 4. Då hade jag utslag i princip över hela kroppen.
Det blev bättre när jag växte upp men nu har det blivit ungefär likadant. Skillnaden är att jag nu har fått i ansiktet och på halsen vilket jag inte haft tidigare.
Jag använde en salva som var helt suverän och som tog bort precis alla utslag men läkaren vill inte skriva ut den längre (diprosalic) eftersom det är kortison i den. Numera får jag bara mer neutral salva vilket jag anser inte funkar alls.

Min fråga är: Jag har hört att om man får psoriasis i ansiktet så är det en helt annan form än den man får på kroppen, stämmer det?

Mvh Petra

Svar: 

Psoriasis i ansiktet är inte så ovanligt och förekommer hos ca 15-20% av psoriatiker, hos såväl nydebuterade som hos kroniker. Hos unga som fått sk guttat (småprickig) psoriasis efter en halsfluss är det vanligt med ansiktsengagemang. Hos äldre tycker jag själv att man ser det först när man har en "mer utbredd psoriasis på kroppen". Standardbehandlingen brukar ofta vara en svag kortisonkräm modell Hydrokortison, som kan köpas receptfritt på Apoteket.
Diprosalic är vad som kallas för en stark kortisonsalva och fungerar naturligtvis, men efter ett tag kan man få biverkningar framförallt ifall man använder den i ansiktet (även om den har effekt). Detta kan vara hudförtunning, rödblommighet, blodkärlsbritsningar, Rosacea (som en sorts finnar) mm, så jag rekommenderar Dig att ej använda den i ansiktet.
Psoriasisen i ansiktet är av samma typ som den på kroppen. Svarar man inte på en svag kortisonkräm, kan man pröva Daivonexkräm (om man tål den, kräver recept).
Diskutera med Din läkare vid oklarheter.
/Anders