Kan det vara invers psoriasis?

Kan det vara invers psoriasis?

Hej
Jag har en kille i 30-årsåldern som har besvär med eksem mellan skinkorna. När jag läste på Karolinskas hemsida om psoriasis så låter det som att det skulle kunna vara "invers psoriasis". Det är rött rodnade sår som huden var för tunn där och det kliar ibland där och det hjälper inte med daktacort.
Jag har lite seborré kring i näsa och i hårbotten. Jag har lite psoriasis i släkten för övrigt. Vad ska jag ha för kräm eller dylikt då? För att det ska hjälpa? Det blir värre om jag stressar och sover dåligt. En sista fråga kan det ha göra med laktoskänslighet?, jag tål inte mjölk så bra?

Tack för en bra sida.
/Micke

Svar: 

Hej!
Ja det kan vara psoriasis som ser ut som du beskriver. Just mellan skinkorna är en väldigt vanlig plats för psoriasis, ibland som enda ställe på kroppen men du har ju också besvär i hårbotten. Du bör absolut söka hudläkare för att få en diagnos. Invers psoriasis brukar behandlas med medelstark kortisonkräm med tillsats mot bakterier och /eller svamp, eftersom hudens normala mikroorganismer kan växa till sig och bidra till försämring i hudveck särskilt. Alltså lite starkare kortisonkräm än daktacort. Laktoskänslighet är en mindre trolig orsak till besvären.
FN