Guttat psoriasis?

Guttat psoriasis?

Hej! Är en tjej på 34 år som för ca 6 veckor sedan hade halsfluss. Efter det fick jag små rosa fläckar, främst på benen, ryggen och bröstet. De är torra lite fjällande och kliar.

Kan man få guttat psoriasis i min ålder eller är det något annat?
Den största fläcken är c:a 1,5 cm stor. Fick även några i ansiktet nära hårfästet som kliade och fjällade men de har försvunnit.

Min mormor hade svår psoriasis vet jag, kan detta vara något ärftligt?

Tack på förhand!
Lisette

Svar: 

Guttat psoriasis kommer klassiskt efter en föregående halsfluss, vilket sker i ca 80% av fallen. Det drabbar framförallt yngre, men även medelålders. Lite typiskt vid just guttat psoriasis är att man ofta även får utslag i ansiktet, vilket annars inte är så vanligt. Dina besvär kan mycket väl stämma med en guttat psoriasis.
Behandlingsmässigt är det viktigaste att få behandling för själva halsflussen. Smörj med mjukgörande kräm och sola lite i kommande sommarsolen. Skulle det vara trögt, får Du uppsöka vårdcentralen för hjälp.

Bor Du inom Stockholmsområdet kan Du gärna ringa Karolinska för en bedömning på telefon 08-517 795 57, då man försöker samla in alla med misstänkt nydebuterad psoriasis.