Droppformad psoriasis som inte kliar?

Droppformad psoriasis som inte kliar?

Jag har massor av små utslag på insidan av armarna,och magen.Ibland sätter de sej "på rad"i onaturligt raka linjer.De är som små vätskefyllda blåsor som sen torkar ihop till en liten prick, vissa får en liten röd sårskorpa.Det blir bättre på sommaren och värre på vintern. De kliar inte om jag inte blir väldigt torr,så jag ser det mest som ett kosmetiskt problem ,har haft det i tjugo år och det blir inte värre.Men då jag numera har mycket problem med lederna undrar jag om det skulle kunna vara droppformad psoriasis även om det inte kliar?Jag har tagit reumaprover hos husläkaren, det var negativt. Min son har nyligen fått "fingerborgsnagel" så därför är det också bra att veta om vi kan ha psoriasisbesvär i släkten.

Svar: 

På Ditt sätt att beskriva utslagen skulle det mycket väl kunna vara psoriasis, även om jag inte sett dem. Det bygger jag på kroniciteten, årstidsvariationen och att de "sätter sig i rad", det vi kallar för Köbnerfenomen inom hudsjukdomarna. Det är i princip bara psoriasis och en annan sjukdom som heter Lichen ruber planus, men det brukar vara självläkande på 1-2 år varför den får utgå.
Psoriasis brukar dock gärna sätta sig på mer klassiska ställen som hårbotten, armbågar, knän, naglar och mellan skinkorna/ryggslut. Du får visa Din husläkare Dina utslag, och vid osäkerhet om diagnosen kan det vara värt att ta ett hudprov.
/Anders