Eksem och piercing

Eksem och piercing

Hejsan!
Det är så att jag har atopiskt eksem och jag funderar på att ta hål i öronen. Men jag har hört att man inte ska ta hål i öronen om man har eksem. Men det finns ju olika typer, och jag undrar därför, hur stor risk det är för mig med denna typ av eksem att det återkommer? (Det kommer tillbaka ca 2gr/året, men försvinner sedan) Skulle vara tacksam vid svar.
/ Sofia

Svar: 

Det man är rädd för vid håltagning är uppkomsten av nickel-allergi. Detta drabbar ca 10% av Sveriges kvinnor och ca 2% av männen. Man har i undersökningar sett att den absolut vanligaste orsaken till allergi-uppkomsten mot nickel är just håltagning i öron. Har Du atopiskt eksem har Du lite lättare att få allergiskt eksem än om Du varit helt frisk.
Numera tar man dock hål i öronen med helt nickelfria verktyg och den initiala "öronringen" är gjord av plast för att minimera allergin. Sen är det viktigt att man håller sig till nickelfria örhängen och inte använter "billigt krams" köpta utomlands eller på någon marknad, då de oftast innehåller nickel. Av ädla metaller är det säkrast att använda gult/rött guld. Följer Du dessa råd och hålen görs seriöst ska/bör det inte innebära någon ökad risk för nickelallergi. Gör det dock under en period när Du är eksemfri.
/ Anders

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.