Sprickor i mungipan som inte läker

Sprickor i mungipan som inte läker

Hej
Jag är en 40-årig kvinna som har fått spricka i ena mungipan för nästan två månader sedan. På apoteket sa personalen att det berodde på kylan så jag smörjde in med fet kräm. Men det tycks inte bli bättre utan bara försämras och nu har jag fått röda fläckar samt en spricka även på andra sidan. Så fort det börjar läka spricker det igen.
Jag vet inte vad det beror på och hur jag skall behandla det?
Det gör ont och ganska besvärligt.

Svar: 

Många gånger beror det på eksem, men ibland kan vissa bakterier ha "bitit sig fast" i huden och dessa underhåller det hela så det inte vill läka. Det kan vara värt att använda t.ex Cortimyk eller Daktacort från Apoteket, som innehåller svag kortison tillsammans med svampo- och bakteriedödande medel. Smörj med 2 gånger dagligen i 1-2 veckor och sen med urglesning av applikationerna (1 gång/dag - varannan dag - 2 gånger i veckan med en nedtrappning varje vecka). Kombinera gärna med fet kräm modell Repair.
Skulle Du inte alls bli bättre kan det vara värt att be Din husläkare titta till hudbesvären och eventuellt ta ett blodtest, då hudbesvären i mer sällsynta fall kan ha samband med en blodbrist.
/Anders