Sprickor i mungipan

Sprickor i mungipan

Jag har nu under en längre tid haft sprickor och varit irriterad i mungipan. Kring sprickan som bildas är det rött och det svider när man kommer åt det. Jag har läst att det kan vara eksem av något slag, vilket jag kan tänka mig är möjligt då jag som liten hade mycket böjveckseksem och liknande. Jag har dock också hört att det kan bero på B12-brist, stämmer detta?

Svar: 

Sprickor i mungiporna är oftast eksemorsakade - antingen pga torr hud med eksem, att man kliar och irriterar huden eller att man har (o)vanan att slicka sig om läpparna. Behandlingen riktar in sig på att ta bort försämrande faktorer och att behandla eksemet. Ibland ifall sprickorna stått ett tag kan det "bita fast sig" bakterier i sprickorna som underhåller såret. Då kan det vara bra att på apoteket köpa t.ex Cortimyk eller Daktacort, som är en kombination av svag kortisonkräm med svamp/bakteriedödande komponent.
Sen kan självsprickor i mungiporna signalera för en järnbristanemi - blir Du inte bättre, kontrollera via vårdcentralen.
/Anders