Långvarig spricka i mungipan

Långvarig spricka i mungipan

Hej!
Jag vill börja med att tacka er för en väldigt bra och intressant sida och jag är glad att ni ställer upp på att svara på alla frågor
Nu till mitt problem. Jag har en liten uppsvullnad i ena mungipan med en spricka som liksom klyver den. Jag har haft denna åkomma förut, men det var så länge sen att jag inte kommer ihåg några detaljer.
Detta startade i alla fall för ca 3 månader sen. Det började med att jag blev lite öm i mungipan och ganska snart uppstod en spricka. Uppsvullnade växte (inte så mycket dock) och ömheten tilltog under kanske en månad för att sedan hålla sig ganska konstant. Efter kanske ytterligare en månad började den ge med sig för att sedan försvinna helt (jag hade den alltså totalt i ca 2½ månad). Men nu, bara en vecka efter att den försvunnit, har den kommit igen. Förloppet har gått snabbare den här gången och efter bara några dagar har den nu blivit som den var när den var som värst första gången. Jag gissar att den kommer att försämras ytterligare ett tag innan förloppet "planar ut". Det värsta med denna sak är att den är väldigt öm, så jag får lite problem att äta och gapa samt att det kanske inte ser, ur estetisk synvinkel, så trevligt ut. Jag undrar nu om du vet vad detta kan vara, varför det uppstår, om man kan göra nåt för att få bort det snabbare än självläkningsprocessen och förhindra att det uppstår igen.

Mvh,

Svar: 

Sprickor i mungipor förekommer till och från, och inte alltid får man reda på den exakta, bakomliggande orsaken. Är besvären långvariga, ska man alltid tänka på järnbrist. Kanske inte skadar med kontroll via vårdcentralen vid tillfälle.
Annars är det ofta ett inslag av eksem i det hela, och blir det sårbildning/spricka, kan ofta bakterier "bita sig fast" som underhåller det hela. Ibland kan det även vara ett slickbeteende som underhåller besvären.
Pröva med en svag kortisonkräm med bakteriedödande effekt, som modell Cortimyk/Daktacort, som går att köpa receptfritt på Apoteket. Använd 2 ggr/dag för att efter 1 ev 2 veckor glesa ut till ett underhåll nån gång i veckan. Fungerar det inte tillräckligt bra, kan man gärna använda en fetare, täckande salva till natten (ffa om Du slickar Dig om munnen, modell Idomin). Blir Du inte bättre, tycker jag distriktsläkaren/vårdcentralen får se på såret, ev ta odling och blodprov.
/Anders