Atopiskt eksem-relaterat?

Atopiskt eksem-relaterat?

Jag får ibland extra torr mun med sprickor i mungiporna och har alltid torr mun (smörjer ständigt med cerat). Sist blev det som en skorpa (gul) i mungipan eftersom jag inte kunde låta bli att pilla på det. Nu har det läkt men jag har lite som ett ärr fortfarande. Det var också i båda mungiporna samtidigt. Jag har också märkt att jag ibland får torra, fjällande, kliande och lite svidande eksem på baksidan av örsnibben (som även kan få en spricka så att det ser ut som att örat "lossnat" lite. Ibland kan det svida lite vid yttersta ögonvrån med. Jag har torr hud på kroppen (speciellt på vintern) och det liar lätt på benen. Men i ansiktet är den liksom både fet och torr och jag får lätt kvisslor mm. I övrigt kan jag få små kliande prickar ibland på kroppen (enstaka) och ibland röda kliande fläckar på tex halsen som blossar upp en kort tid. Vet inte om det har med mat att göra. Jag känner också av nickel från örhängen eller jeansknapp. Som barn hade jag "skorv" i hårbotten, och min hårbotten är fortfarande torr och kliar ibland. Annars hade jag nog inga andra "böjveckseksem" som barn vad jag vet. Jag har aldrig testat om jag är allergisk, men misstänker att jag är det mot damm eftersom jag lätt får snuva tex när jag dammsuger. Har ofta snuvig näsa. Mina ögon är ofta lite röda och torra. Kan tillägga att jag jobbar framför en dator hela dagarna.
Kan dessa besvär vara tecken på allergi (atopiskt, eller olika typer?) Jag har ganska lindriga besvär trots allt, och ser mig inte som en typisk allergiker sedan barndomen. Min mun blev så där extra torr med strama läppar och sprickor i mungipan första gången när jag var ca 19. Nu är jag snart 30. Vad tror ni? Handlar det om olika besvär?

Svar: 

Dina besvär i ansiktet tolkar jag som atopiskt eksem. Det är mycket vanligt att man vid atopiskt eksem i ansiktet har just sprickor vid mungipor, i ögonvrår samt i örsnibbar. Vanligt är också torra läppar. Vid atopiskt eksem kan slemhinnorna i luftvägar reagera på olika yttre retande ämnen som till exempel damm. Om du vidare märkt att du får snuva på våren när björkarna slår ut eller vid kontakt med katt eller annat pälsdjur kan det ju vara en allergi också. Läs mer i vår eksemskola hur man behandlar atopiskt eksem i ansiktet.