Seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem

Hej!
För några år sedan fick jag konstaterat seborriskt eksem av en hudläkare, då huden på kinderna blev röd, nästan som en brännskada, och ramlade sedan av. En god vän till mig har blivit av med livslång psoriasis genom att utesluta gluten och mejeriprodukter. Jag har provat detta och det blev bättre efter några månader. Nu på julafton provade jag att äta risgrynsgröt, bröd etc, och det kom tillbaka lite smått. Vad tror ni om detta? Har ni erfarenhet av liknande?

Svar: 

Hej!
Diet och psoriasis har diskuterats mycket och det är klarlagt att patienter som är glutenöverkänsliga, blir bättre i sin psoriasis om de äter glutenfritt. Seborroiskt eksem är ännu vanligare än psoriasis, och det är inte troligt att man kan förklara och/eller "bota" alla seborroiska eksem med någon faktor i kosten. Att hålla glutenfri kost är en ganska omfattande förändring av kosten för de flesta människor. OM man märker förbätring av glutenfri kost, bör man diskutera det med en läkare som kan kontrollera om det finns sk antigliadinantikroppar i blodet, vilket talar för glutenöverkänslighet.
Andra kostfaktorer som diskuterats i samband med psoriasis och eksem av olika slag, är fleromättade fetter. Tillskott av sådana kan också provas, men används inte som gängse läkemedel idag då vi fortfarande inte har tillräcklig kunskap om när dessa hjälper mot hudproblem.
FN