Seborrisk dermatit

Seborrisk dermatit

Hej!
Jag har fått diagnosen Sebborrisk dermatit i hårbotten och i första skedet har jag fått en gele (diprolen) att smörja in varje kväll i en vecka. Veckan går mot sitt slut och skillnaden är markant.
Vad jag undrar är vad kan jag göra för att minska symtomen/eksemet - finns det något man kan göra (tex äta vitaminer)? Om det inte går genom behandling att minska risken för att eksemet återkommer vad kan jag då göra istället. Har fått mera gele så att den kan jag använda, men med tanke på biverkningar vill jag gärna använda den så lite som möjligt. Finns det något bra schampoo (Fungoral?), balsam, salva som inte är lika "stark" som jag kan använda.
Varför, jo mitt hår mår inte bra av straka schampoon och liknande och det skulle vara så jättekul om jag (äntligen) fick ett fint hår!

Ser tacksamt fram emot svar!
Linda

Svar: 

Diprolengel är en stark kortisongel, som jag själv använder mest till besvärlig psoriasis i hårbotten med mycket fjäll+skorpor. Diprolen lindrar snabbt och hjälper bra till att fjälla av. Har Du riktigt besvärligt seborroiskt eksem fungerar den säkert bra, annars brukar standardbehandlingen vara ett svampdödande schampo som Fungoral, Ketoson eller Fundan vara förstahandsalternativet. Dessa brukar fungera bra, men kan göra håret lite torrt, så kombinera med ett balsam. Har Du ett besvärligt eksem kan Du starta med Diprolen några dar, sen lägga till schampot 2 gånger i veckan och ha Diprolen som underhåll 1 gång i veckan (om det behövs).
Maten har ingen betydelse för utvecklingen av seborroiskt eksem.

/Anders