Psoriasis?

Psoriasis?

Hej! Jag är en 22-årig rökare som länge haft torr och kliande hårbotten. Jag kliar ofta så att det blir blodskorpor. För ca 1 år sedan fick jag en röd torr fläck på ögonlocken som sedan försvann. Nu har jag fått det på andra ögonlocket. Den har nu varit där ca en vecka och det är rött, torrt, fjällar och kliar ibland. Är även lite röd och torr på andra sidan fast där är det mer vid sidan om ögonlocket, mot slutet av ögonbrynet. Behandlar själv med nattljusolja och Aloe Vera som jag smörjer på. Vad är det jag lider av?

Svar: 

Psoriasis kan sitta i hårbotten och även i ansiktet, men det är inte så vanligt. Många gånger sätter sig psoriasisen först i ansiktet när man fått mycket fläckar på kroppen. Intensiv klåda kan förekomma vid psoriasis, men inte så ofta.
Dina besvär låter mer som seborroiskt eksem (mjälleksem) och skulle föreslå ett mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral att använda 1-2 gånger i veckan och till ansiktet använda en svag kortisonkräm som Cortimyk eller Daktacort. Blir Du inte bättre, tror jag det är bra ifall Din husläkare får titta på huden och hjälpa Dig vidare.
/ Anders