Klåda och fjällning i hårbotten

Klåda och fjällning i hårbotten

Hej!
Har haft seborroiskt eksem så länge jag minns är idag 24 år gammal. För 2 år sedan var jag i Thailand mitt eksem blommade då ut som aldrig förut. I brist på tillgängliga medel använde jag mildison för att lösa upp kakorna i hårbotten.

I samband med detta tappade jag mycket hår på hjässan, håret kom delvis tillbaka förutom en virvel i bakhuvudet där det fortfarande glest med hår. I detta område har jag nu sedan 2 år värkande, röd och irriterad hårbotten - ser ut som små röda utstickande saker där med.

Vad är detta? Varför värker min hårbotten, det har den aldrig gjort tidigare efter mina utbrott av seborroiskt eksem? Har värken och rodnaden något med håravfallet att göra?

Har behandlat och förebyggt mitt seborroiska eksem noga under dessa 2 år, dvs inga nya kakor eller liknande.

Tacksam för svar

Svar: 

Mjälleksem ska bara ge klåda och fjällning i hårbotten - varken håravfall eller värk hör till detta. Man kan ha flera olika sjukdomar samtidigt eller att Du haft något annat redan från starten? Det vanligaste som ger fläckvis håravfall är annars det som kallas för Alopecia areata (AA). Drabbar ca 0,5-1% av befolkningen nån gång i livet. I dessa fall brukar dock själva hårbotten varken vara röd eller fjällande, utan bara se "normal ut". AA är vanligare ifall Du haft böjveckseksem eller har lite tendens till allergi. Håret brukar i de flesta fallen växa tillbaka av sig själv. Sen finns det helt andra sjukdomar som kan drabba hårbotten, som ibland beror på bakomliggande bindvävssjukdom eller en kronisk inflammation i hårfolliklarna. På det sätt Du beskriver Dina besvär tror jag nästan det är något sådant Du har, varför jag tycker en läkare bör titta på Dina hudbesvär. Beroende på var i landet Du bor, får Du söka Din vårdcentral, husläkare eller be en hudläkare göra en bedömning.
/Anders