Hudproblem

Hudproblem

Jag har i många år besvärats av flagnande hårbotten, bakom ena örat kan jag dra lös långa remsor av torkad hud ibland flera gånger per dag. När det är som värst spricker huden bakom örat och blöder. Hårbotten är också täckt av små "finnar" och kliar ofta enormt mycket. Flagningen har jag även på yttre blygdläpparn med sprickor även här.
På senare år har jag börjat få bölder i ansiktet, det blir värre när jag svettas och när jag är i stark sol. Jag har även fått finnar och bölder över hela överkroppen vid svettning och sol. När jag sitter framför datorn för länge svider det och bränner i ansiktet och efteråt i ögonen också. Jag har diabetes, äter waran och har känslig mage. Finns det någon hjälp för mig?

Svar: 

Dina hårbottenbesvär är nog mest sannolikt orsakade av mjälleksem/seborroiskt eksem, men då Du även har besvär i underlivet skulle det eventuellt kunna vara psoriasis. För öron och underlivet tycker jag Du ska pröva Corticomykkräm och för hårbotten och bålen Fungoral-/Ketosonschampo från Apoteket. Cortimyken använder Du första 1-2 veckorna 2 gånger dagligen och ifall det fungerar bra glesar Du sakta ut behandlingstillfälle och senare underhåller huden nån gång i veckan.
Ang schampot använder Du den till håret enligt tryckt föreskrift. Till bålen (+ev ansiktet) fuktar Du först huden, gnuggar in schampot direkt på huden, får verka i 3-5 minuter för att sen duscha bort det. Görs i början 2 gånger i veckan.
Blir Dina besvär inte bättre på 2-4 veckor, tycker jag Din husläkare/distriktsläkare får titta på Dina hudbesvär.
/ Anders