Eksem i ansikte och på ögonlock

Eksem i ansikte och på ögonlock

Hej,
fick för några veckor sedan eksem runt ansiktet - i anslutning till hårfästet men ut mot ansiktet. Hade även en del på ena armen och på vänster ögonlock. Fick dacort salva av min husläkare som sa att jag hade mjälleksem. Jag tog på dacortsalva på kvällen och på morgonen hade det blossat upp, spridit sig och blivit mycket värre. Jag var svullen vid ögat och hade svårt att se. Gick till akutmottagningen och den läkaren sa att det var mjälleksem men att jag troligtsvis inte tålde medlet mot svamp. Fick då ren kortison 1% och 0,5 % nu har det, efter två påstrykningar, blivit som det var innan jag strök på dacortsalvan. Jag tror inte jag har mjäll, då mina besvär med torr hårbotten märkbart förvärras av mjällschampo. Vad tror du och vad tycker du jag ska göra?

Svar: 

Mjälleksem brukar ofta ge klåda + finmjölig fjällning i hårbotten som ibland sprider sig ner i ansiktet (ofta ögonbryn och näsvingar). Brukar många gånger fungera bra med mjällschampo som Ketoson eller Fungoral. Mot eksembesvären i ansiktet kan man använda t.ex Daktacort, som är en blandning av svampdödande medel + Hydrokortison. Att reagera allergiskt på den svampdödande komponenten är extremt ovanligt, utan nog vanligare mot konserveringsmedlet eller mot innehållet av bensoesyra.
För ansiktsbesvären tycker jag Du ska fortsätta med utskriven Hydrokortisonkräm. Använd 2 gånger dagligen i början, trappa ner successivt och underhåll vid behov med 2-3 applikationer i veckan. För hårbotten - byt schampo som ej fungerat mot t.ex. Ketoson/Fungoral (från Apoteket) eller modell Head & Shoulders. Kombinera även med ett balsam om Du är torr i själva hårbotten, då vissa mjällschampon gärna torkar ut hårbotten.
/Anders