Eksem eller utslag i ansiktet

Eksem eller utslag i ansiktet

Så här ser det ut: Jag är nu 30 år. När jag var runt 14 fick jag något utslag runt näsvingarna som var rött torrt och fnasade sig. Det finns fortfarande men jag håller det under kontroll med hjälp av en aloe vera creme, mycket bra. De senare åren känns det som om att det har spridit sig ner på sidorna av munnen men ibland endast runt och på hakan.
Först blir det rött, sedan lite upphöjt, kan klia lite ibland och sedan går det även att pilla bort hud som små flagor. Detta kan pågå i några veckor. Emellanåt är det inget alls.
Inbillar mig att det kan bero på:
- Smink (svart, brun kajal eller svart mascara rouge) men jag brukar aldrig sminka mig till vardags, endast till fest.
- Från mjölkprodukter.
- Färgning i håret eller shampo för färgat hår.
- Nickel, brukar ha guldhalsband, guldring och silverörhängen. Men eksemet kom innan jag hade färgat håret och jag har prövat att undgå alla dessa saker under viss tid men kanske för kort? Hur länge måste man vara utan för att huden ska återhämta sig? Vad tror ni? Jag blir helt förvirrad.
Mvh Anna

Svar: 

Detta med hudbesvär är inte alltid så lätt. Att bakomliggande matallergi bara skulle ge hudbesvär vid näsan synes mycket osannolik. Har man en kontaktallergi mot t.ex Nickel kommer besvären där man har smyckena som i öron eller runt halsen av ett halsband. Samma sak gäller i princip med hårfärg. Dina besvär låter mer som seborroiskt eksem (mjälleksem) eller det som kallar för perioralt eksem (eksem runt munnen"). Är det mjälleksem brukar man gärna ha klåda och mjäll i hårbotten. Vid den andra typen av eksem, har man gärna lite känslig hud i ansiktet och kan lätt reagera på starka tvålar mm. Många kan bli hjälpta antingen av en fetare kräm som Repair eller en svag kortisonkräm som Cortimyk (receptfria från Apoteket). Du får pröva, och blir Du inte bättre är det kanske bra att visa upp sig för Din husläkare/vårdcentral.
/ Anders