Cocamidopropyl Betaine

Cocamidopropyl Betaine

Heisan!

Her følger et spørsmål fra Norge: Jeg var hos hudlege pga av seboreisk eksem for en stund tilbake, og han fortalte meg at jeg burde unngå et kjemisk stoff som heter Cocamidopropyl Betaine, men han forklarte meg ikke hvorfor. Og jeg lurer derfor på om dere kanskje kan gi en forklaring på dette ?
Det er jo veldig vanskelig å skulle unngå dette stoffet i og med at det finnes i nesten alle shampoer og såper(tvål) og annen kosmetikk.

Mvh
Vidar

Svar: 

Hej! Ja du har rätt i att Cocamidopropylbetaine (CPBA) finns i många produkter såsom tvål och schampo. CPBA är en sk surfactant som sätter ned ytspänning och därmed påverkar "skummighet". CPBA kan ge kontaktallergier och därför ingår den som ett av de ämnen man testar i så kallade "lapptest" för att undersöka ev överkänslighet i huden mot olika ämnen i miljön. Kontaktallergi mot CPBA ger ofta eksem på huvud och hals (där huden mest kommer i kontakt med tex schampoo).
Om din läkare har gjort en lapptest och hittat kontaktallergi mot CPBA, så måste du tyvärr fortsätta att kolla i innehållsförteckningen på produkter du köper. Men om du INTE är testad så gör du alldeles rätt som ifrågasätter detta. Med tanke på hur vanligt ämnet är, och hur vanligt mjälleksem utan kontaktallergi mot CPBA också är! så är det orimligt att undvika CPBA "för säkerhets skull".
FN

Läs mer om allergier på www.allergi.nu