Eksem

Eksem

Hej jag är en tjej på 22 år. Har haft problem med eksem och akne. Har i sommar smörjt med Aberela. Fick eksem på ena kinden, där jag inte smörjer Aberela. Trodde jag var överkänslig så bytte till Dalacin, men hjälpte ej. Hur vet man om man är överkänslig mot salvan?

Eksemet försvinner inte. Kan inte riktigt skilja om det är akne eller eksem, men det ser ut som ett eksem. Smörjer in mig med canoderm varje dag också och använder smink/underlagskräm. Det är inte så himla lätt att veta vilken av dem man isåfall är allergisk mot.

Får man göra ett allergitest om man har stora problem av det?
Finns det något smink/lätt underlagskräm som man är säker är bra för akne/eksemhud? Svårt att hitta nåt som passar. Antingen får jag akne av det eller eksem?

Tacksam för svar!
Mvh/Mia

Svar: 

Hej!
Om du får reaktioner där du inte smörjt med Aberela, så beror det sannolikt på något annat än Aberela. Det är naturligt att få en viss rodnad och fjällning särskilt i början av behandlingen, på de områden som smörjs med Aberela. Utan att veta om du har akne eller eksem, går det inte att ge några riktigt bra råd. En allmänläkare bör kunna hjälpa till att se skillnaden och ordinera rätt medicin. Så länge du har eksem (om det är eksem), så är det bäst att inte smörja eller sminka så mycket. Acne kan pudras över utan att det gör någon skada för det mesta, krämer kan ibland göra huden fetare och ge mer akne.
FN