Klåda utan utslag

Klåda utan utslag

Hej!

Har nu läst åtskilliga sidor här för att hitta någon som har samma typ av klåda som jag men utan resultat.

Första symptomet var förra sommaren då jag solat och på kvällen kliade det fruktansvärt på ryggen. Visste inte vad jag skulle ta mig till. Smörjde dock med fuktgivande kräm vilket lindrade tillfälligt men så fort det torkat så återkom klådan. Resterande delen av sommaren hade jag t-shirt på mig och hade inga vidare problem som jag kan erinra mig.

Nu är det sommar igen och ungefär ett år efter. Har solat och blev aningen röd över bröst, mage och armar (vilket numera är borta). Nu dagarna efter solningen har jag klåda igen vilket gör att det är svårt att sova och jag kliar mig hela tiden under dagtid på bröst, mage och armar.

På huden kan man inte se några utslag eller någon rodnad längre men dessa stickningar i huden/klådan gör att tillvaron är mycket ansträngd.

Huden är heller inte torr (har även provat smörja in med fuktgivande krämer utan resultat). Duschar ungefär varannan eller var tredje dag och är inte torr pga detta.

Vad kan detta vara? Jag trodde först att det var soleksem men eftersom det inte finns någon rodnad eller utslag så tvivlar jag.

Har inte heller börjat använda någon ny typ av tvättmedel eller liknande.

Mycket tacksam för svar!
Hoppas du kan hjälpa mig med tips och råd kring vad det kan vara!

Svar: 

Många vanliga hudsjukdomar som eksem, psoriasis och nässelutslag har mer eller mindre besvärande klåda. Vid dessa sjukdomar är dock själva hudsjukdomen synbar. Ibland kan det dock behövas ett vant öga, för att ställa rätt diagnos.
Ett klådtillstånd med "normal hud" är för läkaren många gånger en utmaning. Man kan besväras av en generell klåda av vissa internmedicinska sjukdomar som njur- och leverproblem eller vid vissa ämnesomsättningsrubbningar. En genomgång av distriktsläkaren blir första steget.
Skulle detta utfalla negativt, rekommenderar jag en remiss till en hudläkare. Under tiden skulle jag rekommendera att pröva ett sk antihistamin (ex Aerius eller Cetirizin, som kan köpas receptfritt på apoteket) under 1 vecka, för att se ifall detta påverkar klådan. Viktig information till läkaren. Sen kan i sällsynta fall vissa läkemedel ge klåda - äter Du några? Solen verkar dock vara en bidragande orsak till Dina besvär, så skydda huden med kläder o/e solskyddsmedel. Det finns ett ovanligt tillstånd som heter brachioradial pruritus, men det behövs en hudläkare för att utröna om detta är fallet.
Lycka till, Anders.