Klåda i ena armhålan

Klåda i ena armhålan

Hej

Jag har i ena armhålan en yta stor som en 1-krona som kliar. Den "kliar till" flera gånger VARJE dag och har gjort det över 1 år. Det syns ingenting, det sitter i hårväxten som jag inte vill raka bort för att inte irritera ytterligare.

Jag är atopiker som har eksemen under kontroll sedan 5-6 år tillbaka. Jag hade svåra eksem bl a i bägge armhålorna -94 men ingenting där sedan dess. Den enda deodoranten jag kan kan använda utan att få klåda är Apotekes egen och den har jag använt sedan dess.

Men nu börjar jag bli orolig med tanke på min ålder (42) och allt tal om cancer och att man skall leta runt brösten och i armhålor. Men ingenstans hittar jag något om klåda utan andra märken... möjligtvis att det ser lite tunnt och ärrat ut men det kan vara sedan -94.

Att det kliar ibland har jag ju accepterat och det är OK så länge jag inte startar en klådcirkel men det här har varit på samma ställe så länge och känns inte som atopisk klåda som ju är mycket ihärdigare och svårare att låta bli.

Enda medicinen jag äter är Tetralycal 150 mg/dag sedan 4 år mot acne.

Svar: 

Distinkt, lokaliserad klåda inom normal hud är inget som är associerat med cancer. Annars är allmänt roll-on deoderanter mer "hud-tilltäppande" än spray-deo men dessa tycks ha försvunnit från marknaden. Apotekets produkter ska vara lågallergena och snälla. Ett alternativ skulle kunna vara att pröva nåt annat, t.ex BATS-kräm från Apoteket (stoppar svettningen mer effektivt och räcker vanligen att man använder under natten 2-3 kvällar i veckan). Annars skulle jag använda lite kortisonkräm mot klådan, inget farligt. Har Du ingen hemma kan Du köpa Hydrokortison receptfritt på Apoteket.
/Anders