Kan hudeksem ge sköra slemhinnor i underlivet?

Kan hudeksem ge sköra slemhinnor i underlivet?

Hej!
Min dotter på 18 år har sedan ett års åldern haft mycket problem med eksem. Huden och hårbottnen behandlas med steroider regelbundet.

I höstas började hon äta p-piller. Hon fick problem i underlivet, svamp, vestibulit, sköra slemhinnor eller vad det säkert är vet ingen. Hon har fått olika behandlingar med diverse salvor men problemen har snarare förvärrats. För närvarande går hon två gånger i veckan till gynekologmottagningen och får slidan penslad. Hon tycker att ibland är det bättre, ibland sämre.

När jag försöker hitta information bl.a. på Internet har jag stött på formuleringar om att det är viktigt att ta reda på om patienter med vestibulit/sköra slemhinnor har haft eksem. Atopi.

Hon ska bli kallad till hudspecialist för eksem/akne om några månader (lång väntetid).

Kan hudspecialisterna hjälpa henne med underlivet?
Hur ska hon gå till väga för att få en helhetsbehandling om hennes hud- och underlivsproblem hänger ihop?

Svar: 

Hudläkare har i sin specialitet utbildning såväl i hudsjukdomar som i venereologi, dvs underlivssjukdomar (oftast de som är infektionsutlösta). Manliga "underlivsproblem" sköts vanligen enbart av hudläkare, men kvinnliga sköts ibland av hudläkare och är det mer "inre" problem blir det gynekologen. Sen för kvinnliga underlivsproblem finns det numer ofta sammottagningar med både hudläkare, gynekolog + barnmorska.
Dottern har säkert böjveckseksem eller sk atopisk eksem. Det drabbar huden i första hand, men kan vara kopplat till allergiska slemhinnebesvär som astma och pollensnuva. Att det skulle orsaka slemhinnebesvär i underlivet låter för mig lite udda. Man kan visserligen tänka sig att hon fått ett kontaktallergiskt eksem i underlivet, ifall hon smörjt med många olika krämer som senare gett en allergi. Lite långsökt. Ni får nog tyvärr avvakta vad hudläkaren säger.
/Anders