Vitiligo?

Vitiligo?

Hej! Jag har vita fläckar på mage och rygg, jag kan få färg på fläckarna på sommaren om jag inte smörjer in mig med solskyddsfaktor. Jag var och träffade en läkare som sa att det var svamp? vilket jag då skulle ha haft i flera år, hon skrev ut dyra tabletter och sa att det skulle försvinna helt vilket det inte gjorde.

Är det vitiligo och kommer det att bli värre, ska man undvika att sola, är det något speciellt man ska tänka på? Tack på förhand!

Svar: 

Hej!
Vitiligo är helt vita fläckar med ganska skarp kant som syns när resten av huden blir brun (se dermatologens patientinformation om vitiligo). Vid pityriasis versicolor som är en jästsvamp på huden (se dermatologens patientinformation om pityriasis versicolor) så bildas efter att det har läkt, avfärgade fläckar på bålen oftast. Dessa kan bli bruna igen. De är inte ett tecken på aktiv pityriasis versicolor (jästsvamp). Vid aktiv pv uppstår hyvelspånsliknande fjällning när man drar lätt med tex en tändsticka över fläcken. Om det ser ut så, kan man behandla, tex med Ketosonschampo (receptfritt) som får sitta på fläckarna ca 10 minuter, därefter duschas bort, 3 dagar i rad. Tablettbehandling är helt onödigt vid denna mycket vanliga och "snälla" åkomma!
FN