Ichtyos i hårbotten

Ichtyos i hårbotten

Jag och min bror har haft Ichtyos sedan jag föddes. I vår släkt finns sjukdomen endast på min mors sida och det är bara männen som får denna sjukdom. Jag behandlar med Mjölksyra 5% + Glycerol 20% i Essex kräm. Detta fungerar bra men är inte så lämpligt att använda i hårbotten (håret blir väldigt fett och måste tvättas ofta). Finns det något som kan bättra besvären i hårbotten.
Tack på förhand.

Svar: 

Det man brukar använda för att fjälla av är antingen bara en mjukgörande kräm som man kan smörja in under natten eller dagtid, för att sen tvätta ur (+ kamma ur fjällen). Många brukar tycka att vanlig Decubalkräm fungerar bra och är lätt att tvätta ur. Är inte detta tillräckligt kan man få recept med 2-5% salicylsyra som tillägg.

Just för ichtyospatienter har en sköterska i Uppsala provat 4 olika kräm-kombinationer för att se vad som har den bästa effekten för avfjällning/uppmjukning av huden (kroppen). Det som gruppen tyckte fungerade bäst var den så kallade Locobase LPL-krämen (Locobase med 5% mjölksyra + 20% propylenglykol). Jag arbetar inte mycket själv med ichtyospatienter, men psoriatiker har likartade besvär med fjällen. När man fjällar av i hårbotten, behöver man ofta lite fet kräm för att bättre mjuka upp fjällen. Vad Du skulle kunna pröva är att använda en kräm med bara 20% propylenglykol, men risk finns att det inte fungerar lika bra, t.ex Propyless (bara ca 9% fett) eller Propyderm (ca 23% fett) från Apoteket. Jag är rädd för att Du får pröva Dig fram.
Lycka till, Anders.