Bruna naglar

Bruna naglar

Det är så att jag upptäckte för några dagar sen att mina stortåsnaglar har plötsligt har ändrat färg och går nu åt en brun färg. Det ser även ut som att några andra naglar på vänsterfoten har börjat ändra färg. Färgändringen har gått så snabbt så jag är ganska förundrad över vad det kan vara som har satt igång detta. Jag tror att det gick ungefär en vecka mellan att jag först såg att de såg lite mörkare ut till att de nästan var helt bruna.

Jag spelar beachvolley året runt och är ganska angelägen om att få naglarna tillbaka i sitt normala skick igen. De gör varken ont eller känns annorlunda, det är bara det att det känns inte så fräscht.

Svar: 

Missfärgningar av naglarna kan bero på lite olika orsaker. Är man idrottsutövare (typisk hos tennis och badmintonspelare) med snabba förflyttningar och plötsliga stopp kan man ofta få blödningar under/i stortårna, vilket kommer ge en brun-svart missfärgning av naglarna. Detta kan man bara låta växa bort eller dölja med nagellack.
Ibland kan man få en mer brun-grön missfärgning som startar utifrån, som beror på en bakterieinfektion med pseudomonas. Skulle detta vara fallet kan man pröva receptfria svampmedlet Pevaryllösning som droppas in under nageln 2 ggr dagligen eller på recept använda ögondropparna Isopto-Biotic på motsvarande sätt.
Vid oklarheter, låt en läkare titta på naglarna.
/Anders