Var tar hudkrämen vägen?

Var tar hudkrämen vägen?

Jag undrar, var tar hudkrämen vägen?
Jag vågar inte smörja in mig av rädsla att fettet åker in i kroppen och lagras där. Jag kanske är korkad som ens tror det men jag känner att jag vill ha en förklaring av en som vet på riktigt hur det går till.

Svar: 

Huden yttre del, den sk överhuden liknas många gånger vid en murad tegelvägg. Tegelstenarna är hudcellerna. Murbruket är består till största delen av vatten men innehåller även fetter, salter, äggviteämnen och vissa fuktighetsbevarande ämnen.

En vanlig mjukgörande kräm man köper på Apoteket, ICA eller på varuhus innehåller oftast mest vatten och själva fetthalten ligger ofta bara mellan 9-23%. En riktigt fet kräm kan innehålla uppåt 70% fett.

Smörjer man en "vanlig" lågfettkräm på huden, så känns det som att den ganska snabbt torkar in. Främst är det vattnet i krämen som avdunstar, men en del av vattnet och fetterna fyller även upp "murbruket" mellan hudcellerna, så att huden blir mjukare. När huden känns torr är oftast både vatten- och fetthalten i huden alldeles för lågt, och då hjälper man huden med mjukgörande krämer. Det är således inget farligt att använda vanliga krämer, utan det är vad huden behöver.

/Anders