Mineraloljor gör huden torr och livlös

Mineraloljor gör huden torr och livlös

Hej,
Jag har precis som en annan frågeställare läst från säker källa att mineraloljor (paraffin, vaselin) inte alls är bra för huden då de täpper till porer, inte absorberas och gör huden beroende. På lång sikt gör de huden torr och livlös. Jag har nu använt kräm med bara naturliga råvaror (veg. oljor och fetter) och efter en tid är min hud bättre än någonsin förr. Det torra rutmönstret som förr fanns på mina ben (då jag smörjde mig med apotekets m.fl. krämer) är som bortblåst. Varför skriver ni att det är OK att använda krämer med paraffin då de är känt hur illa den gör huden på sikt? Definitivt inte bra för någon. Är det så att dermatologer och läkare inte har kunskap om detta? Ni är specialiserade på huden (dermatolog) men tydligen inte på vilken kräm som vårdar den bäst, och det är definitivt inte apotekets krämer som nästan alla innehåller paraffin? Paraffin är mkt billig och har oändlig hållbarhet så det förklarar varför industrin använder den.

Svar: 

Detta med valet av ingående fetter och deras betydelse för huden har det diskuterats en hel del kring, men något säkert svar på en så enkel fråga finns nog inte. Man vet bättre nu än tidigare att det inte bara är fettinnehållet i krämen som har betydelse, utan även andra komponenter som fuktbevarande ämnen som karbamid, glycerol, propylenglykol, mjölksyra, proteiner mm. Det finns dock en risk med fetter från växtriket, då de är mer allergiframkallande än mineraloljor som paraffin. ACO (från Apoteket) har forskat mycket på fetter, och använder sig av rapsolja i sina krämer, då detta fett även har en viss antiinflammatorisk effekt. För att minimera risken för allergier är oljan högraffinerad och dessutom värmebehandlad. Så sker tyvärr inte med krämer man kan köpa på Hälsokosten.
Sen vet man att en fet salva som vaselin lägger sig som "ett lock på huden" och gör huden mjukare, då den hindrar vattenavdunstningen från huden. Vissa kan då få besvär med finnar. När man behöver en mjukgörande kräm, är det viktigaste att man hittar en kräm man gillar och tror på - vi huddoktorer vill dock inte att den nya "ofarliga" krämen ska ge hudallergier eller andra problem, varför vi rekommenderar Apotekets produkter som är seriöst testade.
/Anders