Solning efter långvarigt användande utav hydrokortison.

Solning efter långvarigt användande utav hydrokortison.

Hej!
Har en dotter som är 16 år. Hon har haft relativt lindrigt eksem sedan hon var liten. Har i alla år använt Locoid 0,1% , Mildison 1% & Canoderm 5%. Det senaste åren har eksemet varit väldigt bra. Men hon är också duktig på att använda sina hydrokortisonkrämer.

Hon är ju i en ålder där det är viktigt att vara brunbränd. Jag försöker att få henne att sola med förstånd & att använda solskyddskrämer. Hon säger själv att hon aldrig lyckas bli brun, speciellt inte i ansiktet. Detta gör att hon inte alltid ens använder solskyddsfaktor i ansiktet. Vi är ofta ute på havet i båt & jag försöker förtvivlat att få henne att inse att alla måste använda hög solskyddsfaktor. Hur är det, är hennes hud dessutom extra tunn & känslig efter alla år med dessa krämer? (Självklart använda även i ansiktet.) Hon har börjat få en del ljusa fläckar (ungefär 5-6 mm i diameter) på kroppen & även i ansiktet, som visar sig tydligare efter solning. Jag har läst en del om vitiligo, kan detta vara början till det? Blir det värre efter solning? Ska även nämna att hon är svagt rödhårig med ljus hud.

Mvh
En orolig mamma.

Svar: 

Långvarig användning av vanlig Hydrokortisonkräm anses vara ofarligt, men de starkare (t.ex Locoid) ska man använda med förnuft och inte mer än man behöver. Däremot ska man inte underbehandla sitt eksem. Canoderm är en vanlig mjukgörande kräm som även "stärker" huden, och är inget farlig att använda.
Mycket långvarig användning (flera år) av de starkaste kortisonkrämerna kan ge viss hudförtunning och därmed en ökad risk att bränna sig i solen eller av ljusbehandling. Detta är dock mycket individuellt.
Vitiligo är en hudsjukdom där man lokalt i huden tappar sitt pigment, så att man får ljusa/vita fläckar som inte blir mörkare under sommaren. Sitter oftast symmetriskt och gärna kring kroppsöppningar (mun, ögon) eller i hudveck som armhålor och ljumskar. Det som nog är vanligare är Pityriasis versicolor, som är en ytlig jästsvampsinfektion, som bleker huden och ger ljusa fläckar under sommaren gärna över axlar och bål.
Att sola intensivt som tonåring är aldrig nyttigt då det ökar risken för senare uppkomst av hudcancer (malignt melanom) och även senare i livet av antalet födelsemärken generellt sett. Är man ljus + rödhårig blir man inte lika solbränd som de som har ett mörkare pigment, utan dessa personer bör hålla sig i skuggan för att undvika att bli bränd. Ett bättre alternativ än att sola intensivt är att använda modell "brun utan sol". Att diskutera detta ämne med sin tonåriga dotter med dagens fixerade kroppsideal är inte helt lätt, men lycka till.
/Anders