Striae och torr hud?

Striae och torr hud?

Hej!

Redan när jag var 10-11 år började jag upptäcka hudbristningar på inre delen av mina lår. Under de senaste åren har även bristningar uppkommit på min rumpa, dessa skiljer sig dock i utseende från de på låren (är mindre i "djup", tjocklek och är ljusare till färgen samt får i vissa belysningar (stark ljus) rumpan att se "skrynklig" ut).
Jag är idag 20 år och har inte gått upp eller ner i vikt mer än +-1 kg under flera år. Jag väger 47 kg och är 165 cm lång. Undrar om båda dessa är "ungdoms-straie"? Den senaste månaden har jag även upptäckt att en ganska rund yta på rumpan (ca. 3 cm i diameter) känns lite torrare än huden runtomkring, och just den biten är lite inbuktad. Är det eksem? Eller celluliter? Eller någonting annat?
Har verkligen komplex för bristningarna på rumpan då dessa får rumpan att se lite ojämn ut, finns det något man kan göra för att förhindra att nya bristningar uppstår - kanske borde jag inte få fler eftersom jag börjar lämna puberteten bakom mig? En annan konstig upptäckt jag har gjort är att bristningarna på rumpan blir mindre synliga när jag drar ut (spänner ut) huden. Ska det vara så?

Sen har jag en fråga som inte direkt berör ämnet; vad kännetecknar apelsinhud? Om man använder krämer som motverkar apelsinhud, och själv inte har det, kan det då ha en negativ verkan - t.ex att man får apelsinhud när man slutar använda krämen?

Tack på förhand och God Jul!

Svar: 

De hudbristningar du beskriver är så kallade fysiologiska striae som kommer under puberteten. Det finns inget speciellt man kan göra för att förhindra bristningar, men det är inte troligt att du får fler nu, mer troligt att de du har minskar eller försvinner. I och med att huden är förtunnad över bristningarna så syns de mindre när man spänner huden, det är helt naturligt.
Jag tror att "apelsinhud" är ett annat ord för celluliter, vilket betyder att huden ser litet knottrig ut. Krämer har ingen effekt vid detta tillstånd och framkallar naturligtvis inte heller detta.