Näspolyp

Näspolyp

Hej,
Jag har under flera månader haft problem med snuva som rinner bak i halsen och skrovlig röst (ev för att jag harklar mig ibland). Jag har varit till vårdcentralen och fått diagnosen näspolyp. Nu har jag fått spray med kortison som jag ska ta i 6 veckor för att se om polypen försvinner. Är det någon idé att bara ta spray? Har läst att det nästan alltid kommer tillbaka. Kan det smitta? Bör därför hela familjen kollas?

Svar: 

Hej Ann-Charlotte,
Tack för Din fråga. Nej, det smittar inte. Men det finns många olika sorters näspolyper. Jag utgår dock från att det här en den sorten som vi kallar för Näspolypos. Det kan bäst beskrivas som en slags astma i näsan. Näsans och bihålornas slemhinnor blir av oklar anledning inflammerade (det är inte allergi). Detta leder till att polyper bildas i de bihålor som kallas för "silbenshålorna". Polyperna hänger ned i näsan och ger ofta upphov till en besvärande nästäppa. Inflammationen leder också till bildning av sekret och snuvan rinner som Du beskrivit ofta bak i halsen.
Du har fått en helt korrekt behandling. Tyvärr är detta ett tillstånd som man ofta får leva med under många år (ibland hela livet). Näspolypos kräver regelbunden behandling (dagligen) med kortisonspray. Om man inte sköter detta leder den tilltagande inflammtionen till att symtomen ökar. Nästäppa och luktnedsättning dominerar ofta.
Många gånger krävs operation för att patientens besvär skall gå tillbaka. Men efter operationen måste man fortsätta med kortisonbhandlingen. Kortisonet ges i första hand som spray, lokalt i näsan, men ibland krävs också tablettbehandling.
Det finns också andra polyper i näsan. Ett exempel är när en inflammation i en tand leder till en cystbildning i käkbihålan, i anslutning till tanden. När cystan växer kommer den till slut att komma ut i näsan som en polyp. Behandlingen här är kirurgisk och kortison har egentligen ingen effekt.
Ja, det var några exempel. Gemensamt för näspolyper, vad de än beror på, är dock att de inte smittar.
Hälsningar, Pär

Pär Stjärne är öron- näsa- halsläkare och svarar på frågor om nästäppa, bihåleinflammation och besvär med allergi.