Sår och bruna fläckar i hårbotten

Sår och bruna fläckar i hårbotten

Hej.
Jag är orolig över min mamma. Hon är väldigt stressad just nu och när hon gick till hårfrisören sist blev hon chockerad. Frisören märkte att hon hade ett stort område med sår i hårbotten. Frisören hade ingen aning om vad det kunde vara. Min mamma är 58 år och hon berättade detta för mig med gråten i halsen så jag tittade. Mitt på huvudet (lite bakåt) har hon sårskorpor och kikar man vidare har hon små bruna fläckar stora som en halv lillfingernagel över hela bakhuvudet. Hon har inte själv upplevt något av detta så hon blev chockad och är nu orolig över psoriasis eller cancer. Vad kan det vara? Finns det något medel hon kan pröva? Ska jag be henne att uppsöka läkare?

Svar: 

Sårbildningar i hårbotten kan vara lite helt olika saker. Det vanligaste och mest sannolika är nog sår av en bakteriell hudinfektion, som man kliar runt. Är besvären begränsade kan man pröva med Cortimyk-kräm från Apoteket att smörja lokalt i hårbotten 2 gånger dagligen. Blir det inte bättre på 1 vecka ska hon besöka sin husläkare/vårdcentral.
Att det skulle vara cancer synes mycket osannolikt. Det finns ovanligare sjukdomar, men svårt att säga på Din beskrivning. Hur som helst tror jag ett besök hos läkaren blir bäst.
/ Anders