Psoriasis på ögonlocken?

Psoriasis på ögonlocken?

Hej!
Jag är en kvinna på 28år. I förra vecka sa min frisör att hon trodde jag hade psoiasis i hårbotten. Jag har aldrig haft psoriasis tidigare. men okej, det kliar en del på de ställena i hårbotten.
Nu har jag fått sår på båda ögonlocken. De ser torra ut och svider i vecken. Dessutom har jag små sår i båda mungiporna som med svider. Kan detta vara psoriasis eller eksem? Bör jag söka läkarvård? Jag smörjer in med idominsalva på nätterna.

Svar: 

Hårbotten är ett vanligt ställe som psoriasis börjar på, och det gör det hos ca 1/3 av psoriatikerna. Att just Du skulle ha psoriasis utifrån Din beskrivning är svårt att säga. Om nu ögonlocken och mungiporna är besvärliga, skulle jag rekommendera att köpa receptfri Cortimyk eller Daktacortkräm på Apoteket. Smörj in 2 gånger dagligen första dagarna, sen borde 1 gång per dag räcka. Kombinera gärna med en fetare salva som Repair. Blir Du inte märkbart bättre på 2-4 veckor kan det vara bra att DIn husläkare/vårdcentral tittar på Dina utslag för bedömning och hjälp.
/Anders