Mjälleksem eller psoriasis?

Mjälleksem eller psoriasis?

Hej.
Jag är en kille som snart är 18 år gammal och har haft problem med mjäll sedan puberteten. När jag var liten hade jag dessutom något slags eksem bakom öronen, i "vecket" mellan öra och huvud. Åter till mjällbekrymren; min hårbotten är i allmänhet rätt torr och själva "mjället" är lite varierande, från finkornigt till lite större flagor, förutom vid polisongerna där huden kan vara rätt fet. Problemen visar sig även i ögonbrynen och på näsvingarna. Symptomen försvinner nästan på sommaren, alltid mycket värre på vintern men det varierar även då i vilken grad det visar sig.
Jag behandlar med fungoral/sevorex, det fungerar hyfsat bra, men symptomen vill TYVÄRR aldrig försvinna till 100%. De kommer också tillbaka relativt snabbt. Kan det vara psoriasis? Jag har det inte i släkten eller något, men min pappa har dock mjäll.
Kan jag behandla på något mer effektivt sätt som ökar hållbarheten så att säga?
Jag tycker det är rätt jobbigt, eftersom jag är hyfsat fåfäng och intresserad av mode. Är riktigt less, och är väldigt tacksam för ett svar då jag inte vill gå till en hudläkare.
MVH/J

Svar: 

Hej!
Det låter i första hand som seborroiskt eksem. En avgränsning som man grovt kan använda, är att psoriasisfjällning kryper utanför hårfästet medan seborroiskt eksem mest sitter på hårbevuxet område. Samt kring näsvingar som du skriver. Det låter som om du fick ganska bra effekt av Sevorex, men att du skulle ha god nytta av tillägg med en starkare kortisonlösning, tex Eloconlösning. Denna kan användas tex 1 g per vecka periodvis. Seborroiskt eksem kan man ju nämligen inte "bli av med" helt, utan det är ett problem som du kommer att behöva hitta en fungerande behandling för eftersom det kommer att komma av och till de närmaste åren iallafall. Husläkaren kan skriva ut stark kortisonlösning.
FN