Mjäll eller psoriasis?

Mjäll eller psoriasis?

Hej!

Jag har den senaste tiden haft problem med mjäll. Mjället är utspritt i hela hårbotten och det kliar. Det kliar som mest mitt uppe på huvudet. Jag har testat apotekets mjällschampo Aco mot mjäll, men det är bara bra samma dag som jag har tvättat håret, dagen efter är det lika mycket mjäll igen och det kliar.
Jag har också testat Head and Shoulders mjällschampo, men det blir samma resultat då också. Jag tvättar håret var femte dag och när jag har tvättat det så har det mesta av mjällen försvunnit, men man kan fortfarande se att det finns kvar lite i hårbotten när man kammar sig.

Jag undrar hur man ser skillnaden på om det är mjäll eller psorasis. Min mormor har denna hudsjukdom,bland annat i hårbotten och jag tycker själv inte att jag kan se någon skillnad på om det är psoriasis eller mjäll hos henne. Min mormor fick denna sjukdom när hon var 74 år och min mammma har inte denna sjukdom.

Jag tror att chansen att jag har psoroasis är ganska liten? men jag blir ju aldrig av med mjället och efter att ha läst insändare på detta forum så verkar det som många har samma problem. Vad rekommenderar ni att man gör och hur ofta ska man egentligen tvätta håret med ett mjällshampo?

Tack på förhand!

Svar: 

Mjäll i hårbotten beror på en eksemretning från en jästsvamp. Denna jästsvamp hittar man normalt i hårbotten hos ca 70% av befolkningen. Är man extra känslig eller ifall den finns i ökad mängd, kan den orsaka mjälleksem. Det finns lite olika mjällschampon, där nog Fungoral/Ketoson från Apoteket är det mest effektiva. Detta använder man 2 ggr/vecka i början, för att efter 1 månad så räcker det med underhåll var till varannan vecka.
Hur många gånger man sen ska tvätta håret per vecka varierar nog ganska mycket. Många tvättar nog håret i alla fall ca varannan dag. Använder man i så fall ett mjällschampo 2 ggr/vecka, är det bra att ta ett "vanligt" schampo de andra gångerna.
Skillnaden mellan mjäll och psoriasis kan ibland vara svår. Psoriasis är mer välavgränsade hudområden i hårbotten med oftast kraftigare fjällning, så det blir ordentliga fjäll eller som skorv i hårbotten. Blir Du inte bättre i hårbotten, kan det kanske vara bra att Din hus-/distriktsläkare tittar på Dig.
/Anders