Klåda i nacken och på öronen

Klåda i nacken och på öronen

Hej!

Jag har helt plötsligt fått en otrolig klåda i nacken och bakom öronen. Det finns små prickar i nacken och en bit upp i hårbotten (dock inte över hela huvudet) samt på och bakom öronen. Jag har letat runt på sidan här och undrar nu om det kan vara hårsäcksinflammation? Men det verkar konstigt då det mest är områden "runt" hårbotten som är drabbade på mig.. Jag tror dock att detta började i samband med att jag började använda en viss hårspray. Har dock slutat med den nu, men klådan har inte gett med sig. Vad ska jag göra?

Då min mamma har samma problem undrar jag om detta kan vara något ärftligt? Hon har dock haft detta längre tid än vad jag har..

Tacksam för svar!

Svar: 

Klåda i hårbotten kan bero på många olika orsaker, och jag tror inte Du behöver vara orolig att det är ärftligt betingat. Man kan antingen tänka sig att det kan vara allergiskt betingat och precis som Du föreslagit kan det kanske bero på Din hårspray. För att testa, kan Du spraya Dig t.ex i ena armvecket morgon och kväll i 3-5 dagar för att se ifall Du på denna plats kan utlösa klåda eller en eksemreaktion.
Händer ingenting, borde det vara någon annan orsak till klådan. Det vanligaste är i så fall sannolikt klåda pga bakomliggande mjälleksem. Använd i så fall ett mjällschampo som Ketoson eller Fungoral från Apoteket 1-2 gånger i veckan och i början kan man gärna kombinera med en kortisonkräm modell Cortimyk eller Daktacort. Skulle Du däremot inte bli bättre på någon vecka, kan det vara bra att Din husläkare/vårdcentral får göra en bedömning + hjälpa Dig.
/Anders