Kan jag tona mitt hår?

Kan jag tona mitt hår?

Jag skulle vilja tona mitt hår, problemet är bara det att jag har eksem i hårbotten, jag har haft det sedan jag var 12-13 år och gick då till en läkare (är 18 år nu). Tror han kallade det fjälleksem. För tillfället är mina eksem ganska bra och det kliar inte så mycket, bara ibland. Det fjällar visserligen när jag har nytvättat hår och ibland även när det är smutsigt men eksemen är mycket bättre nu än när jag var 12-13 år, men eksemen går i perioder. En behandling som jag har upptäckt är bra är att gnida in hårbotten med olivolja, ha i det under natten och sedan skölja ur det på morgonen. Efter en sådan behandling om jag har gnuggat ordentlig flagnar min hårbotten nästan inget i några veckor innan det kommer tillbaka. Tror du att eksemen skulle förvärras om jag tonade håret, skulle det skulle fungera om jag gjorde en olivoljebehandling innan toningen så att det inte är så mycket eksem kvar? Finns det något sätt jag kan ändra min hårfärg utan att skada min hårbotten i så fall?
Tack på förhand!

Svar: 

Detta med olika hårbehandlingar kan alltid diskuteras. Att använda olivolja i hårbotten är inget farligt, men ofta svår att tvätta ur. För att få bort oljan brukar vi rekommendera att gnugga in schampot först i det torra håret och sen börja blöta håret. Ett snällare och mer skonsamt sätt är att använda en kräm i hårbotten i stället för oljan, t.ex Decubalkräm från Apoteket.
Är man torr och sprucken i huden/hårbotten ökar risken att utveckla kontaktallergier. En tonande hårprodukt är sannolikt snällare mot hår och hårbotten än en färgande produkt (motsvarande "Level 3, som det ofta står på produkterna). En rent ljustonande produkt innehåller nog mest väteperoxid, men kan reta och torka ut huden. Kanske mer skonsamt att bleka slingor, eftersom blekmedlet/färgen då inte kommer i direktkontakt med hårbotten pga skyddande "mössan".
/Anders