Hår/hårbotten

Hår/hårbotten

Jag har haft besvär av fjällande områden i hårbotten en längre tid. Områdena är begränsade till hårfästet i pannan, ibland vid tinningarna och bakom öronen, de bildar "öar" i ett annars friskt hårbotten. Jag får stora vita, tjocka "fjäll" på dessa ställen, de kliar inte, men huden under är illande röd, ser "ny" ut och den blöder om man skrapar bort det övertäckande fjället.
Ibland försvinner besvären, för att återkomma efter en tid. Jag har märkt att besvären är värre i perioder, när jag också har besvärligt med min leder ( det är främst fingrarna och handlederna som svullnar, ömmar) under dessa perioder kan jag även drabbas av eksem i hörselgångar.
Jag har sökt hudläkare för besvären, och fått svaret att det är svårt att diagnostisera om huruvida mina besvär rör sig om sebore eller psoriasis ( vid detta tillfälle var mina besvär knappt synliga). Till saken hör att jag har behandlat mig med "svampshampo" mm, utan att bevären har minskat, eller försvunnit, att smörja partierna som fjällar med mjukgörande kräm, ger lite lindring.
Min fråga är Kan mina besvär vara psoriasis? Och om så, vart vänder jag mig för att få adekvat hjälp?

Svar: 

Dina besvär från hårbotten låter för mig som beskrivningen av en klassisk, typisk psoriasis. Precis som Din läkare sagt, kan det vara svårt att ställa diagnos om besvären är lindriga. Då psoriasis är en klinisk diagnos behöver man ibland lite mer utbredda och typiska förändringar för att säkert kunna ställa rätt diagnos. Mitt råd är att åter ta kontakt med Din hudläkare när besvären är mer uttalade och att INTE behandla dig innan besöket, så att Du ser så "hemsk" ut som möjligt.
/ Anders