Gryn i hårbotten, atopiker

Gryn i hårbotten, atopiker

Hejsan! Jag har sedan barnsben haft atopiskt eksem. Detta har också drabbat min hårbotten som kliar och blir sårig i perioder. Jag har provat allt som ordinerats av olika läkare, dvs mjukgörande, olika receptbelagda shampoon, kortisonlösningar etc. När jag läser beskrivningen på mjäll eller seborré så stämmer det inte riktigt in på hur det ser ut i min hårbotten. Det finns inga flagor eller flingor. Mitt hår kan vara helt nytvättat, men om jag försiktigt för en fingrarna genom hårbottnen så får jag små granulat under naglarna. Likadant om jag kammar. Känner jag försiktigt i hårbottnen så sitter dessa små mjuka kulor överallt. Vad är detta? Är det nån överproduktion av något från hårsäckarna? Jag har haft det såhär så länge jag kan minnas. Börjar bli less. Det påminner om gnetter, men är inte det.

Svar: 

Hårbottenproblem är vanligt hos de som har atopiskt eksem (böjveckseksem). Oftast är det nån variant på mjälleksem, som ju beror på en eksemretning som jästsvampar orsakar. Grundbehandlingen är oftast att använda mjällschampo som Ketoson eller Fungoral. Är det mycket besvär med klåda, kan man gärna kombinera med en kortisonlösning.
Har man mer "tjocka fjäll" i hårbotten, ska man alltid tänka på psoriasis. Det är däremot mycket ovanligt att man samtidigt har kombinationen atopiskt eksem + psoriasis. Kroppen väljer vanligen det ena eller det andra. Just vad Du har i hårbotten har jag lite svårt att säga, men några talgbollar är det inte. De som har lite besvärlig hårbotten kan ibland bli hjälpta med schampon som Sevorex från apoteket, BioPlus från vissa frisörer eller ett tjärschampo från hälsokosten. Hjälper inte detta bör Du söka läkarhjälp och kanske be en hudläkare om hjälp.
/Anders