Allergiska eksem av hårfärg

Allergiska eksem av hårfärg

Hej,
Jag verkar ha utvecklat allergi för hårfärg. Detta är dock inte något oväntat fenomen eftersom jag färgat håret mörkt i cirka 6 år. Jag har inte besökt någon läkare ännu, men måste göra det snart eftersom det inte verkar bli bättre. Jag har 'eksem' på öronen samt i nacke och hårbotten. Dessa blir sämre då jag tvättar håret eller svettas. Det kliar och utsöndras vätska då håret är fuktigt.
Jag funderar nu om detta någonsin kommer att bli bättre? eftersom det blir värre då håret blir blött beror väl på att det lossnar lite färg då och såren blir irriterade. Är det en bra idé att bleka bort den sista hårfärgen? Finns det något samband mellan detta och allergi mot lim? Jag har märkt att jag ibland får liknande eksem då jag använder plåster samt att mina händer börjar att klia vid kontakt med lim.
Har ni några tips på vad man kan göra för att lindra detta? Vågar inte använda hydrokortisonsalva ofta eftersom jag hört att man kan bli allergisk även mot den.
Mycket tacksam för svar.

Svar: 

Allergi mot hårvårdsprodukter är inte helt ovanligt, och ett vanligt ämne är PPD (ParaPhenylenDiamin). PPD är ett svart färgämne och finns framförallt i mörka hårfärger, men används även som "kopplingsämne" vid färgning. Det förekommer även i gummi och oljor, men mig veterligen förekommer det inte i limmer. Är det allergi mot PPD i hårfärg, ska den bara vara allergiframkallande under själva färgningsprocessen och inte sen när håret väl är "färdigfärgat". Sen kan man även vara allergisk mot "klibbämnet" i tallkåda (kolofonium) som ingår ofta i häftor och plåster. Har man misstanke, ska man naturligtvis sluta använda det man tror försämrar sitt eksem. En utredning görs med så kallade lapptest på ryggen av en hudläkare (ibland på vårdcentralen). Att utveckla allergi mot hydrokortisonkräm kan förekomma, men är ovanligt. Har Du eksembesvär tycker jag Du ska använda kortisonkräm.
/Anders