Tappar regelbundet huden på två fingrar

Tappar regelbundet huden på två fingrar

Hej!
Jag har träffat en allmänläkare på Hälsocentralen ang detta men han hade ingen aning vad det var, därför frågar jag er som specialister om ni har någon aning. Det började sommaren 2004 och har sedan dess regelbundet återkommit mellan var 3:e till 5:e vecka. Två områden är drabbade, vänster tumme, och höger pekfinger. Alltid samma. Det börjar alltid med att huden på dessa områden blir lite tjockare och hårdare än på de andra fingrarna. Det blir lite svullet och gör lite ont, efter ungefär en vecka börjar huden att släppa, och stora bitar åt gången lossnar.
Under huden som lossnat finns sedan "ny" och fin hud, men den är väldigt känslig. Sedan läker allt helt, och man kan inte se ett spår av vad som hänt. Inte förrän det börjar om igen några veckor senare och då exakt samma förlopp. Jag har försökt att hitta ett mönster men jag hittar inget samband med vare sig mensturation, andra utslag, rutiner eller något annat. Finns det någon behandling? Jag vill bli av med detta så fort som möjligt då det hållit på i 1,5 år och inget tyder på att det vill lägga sig självt. Förutom att det är obehagligt så känner jag mig som en spetälsk under tiden jag "ömsar".. =(

Svar: 

Lite svårt att säga vad Dina besvär beror på eller vad det är utifrån Din beskrivning. Dels tänker man på ifall det är något Du kommer i kontakt med (allergi eller mer slitage av huden) med de drabbade fingrarna - mycket kemikaliekontakt, vattenkontakt eller andra retande ämnen? Det kan vara av värde att tänka igenom sina arbetsrutiner eller om det är något annat man gör. Kommer man inte fram till något speciellt, får man försöka stärka huden, då det låter som en sorts "eksemreaktion". Försöka begränsa uttorkning av huden, använda mjukgörande kräm och eventuellt använda Proderm skyddsskum (finns på Apoteket) ifall Du via hemmet eller arbetet kommer i kontakt med olika retande ämnen. Blir det inte bättre, får man nog låta en hudläkare titta på huden och se ifall man kan komma närmare en lösning på problemet.
/Anders