Tappar hud i händerna, vätskefyllda ansamlingar innanför huden på bl.a. armar

Tappar hud i händerna, vätskefyllda ansamlingar innanför huden på bl.a. armar

Hej,

Min far som är 74 år har i mer än 10 års tid besvärats av hudproblem. Värst är problemen sommartid då hans hud inte alls tål sol och värme. Besvären yttrar sig främst i händerna som så fort värmen kommer blir röda och torra och med mängder av självsprickor som följd. När det är som värst brukar händerna och även huden på armarna kunna bli vätskefyllda. Efter lång tid med brännande händer och besvär brukar problemen till slut mynna ut i att han "tappar huden" som en "fjällning" vilket också gör väldigt ont då han får sitta och "pilla loss" död hud på händerna. På nätterna får han ta på mjukgörande salva och handskar för att slippa klia sönder sig. Han beskriver det som om huden bränner. Denna process är väldigt smärtsam tills huden försvunnit och ny kommit tillbaka. Han har behandlats med kortison i otaliga omgångar men problemen fortsätter komma år efter år. Vad kan detta vara och finns det några andra behandlingsmetoder är kortison så huden slipper bli ännu tunnare och mer känslig?

Svar: 

Uppblossande hudbesvär sommartid kan bero på lite olika saker, och man behöver nog försöka göra en ordentlig utredning. Dels kan man vara "sjukligt" ljuskänslig, som yttrar sig bla som att huden blir "bränd" där solen kommer åt. Det finns de som bara tål nån minut ute i solen innan besvären kommer.
Ibland kan det förvärras av vissa läkemedel som gör huden mer ljuskänslig, eller även av en ovanlig sjukdom som gör att man inte bildar blodet på ett normalt sätt (och samlar på sig "slaggprodukter" som gör huden ljuskänslig, porfyria cutana tarda). Ibland kan det även bero på nåt allergiskt man kommer åt.
Jag har svårt att säga vad Din pappa lider av, utan skulle rekommendera fortsatt utredning på en hudklinik med både ljustest och hudprover för att försöka komma en diagnos närmare (om det inte redan är gjort). Att ge råd om behandling är svårt, när inte diagnosen är klar.
/Anders