Extremt torr hud som flagnar

Extremt torr hud som flagnar

Sedan jag solade för 1 och 1/2 år sen och brände mig så har detta problem förekommit: Huden flagnar bort vilket märks speciellt när jag duschat, hud runt näsan/på näsan, överläppen, pannan, flagnar ALLTID bort när jag duschat och blir rött och irreterat. Även huden under där ögonbrynen är blir irriterad och flagnar bort. Hjälp vad ska jag göra?!

Har provat massa lotion och krämer, men det enda som jag själv märkt har hjälpt är kortison(har använt mildison sen problemen började för ett och ett halvt år sedan). Ibland kan det se riktigt bra ut i ansiktet, men sen bara under ett dygn kan det bli katastrof och klia som bara den. Skäms enormt över det, och det påverkar mitt (o)sociala liv. kan det vara "seborroiskt eksem"?

MVH

Svar: 

Dina beskrivna besvär kan mycket väl vara seborroiskt eksem. Mjälleksem eller seborroiskt eksem är vanligt och beror på en bakomliggande inflammation orsakad av en jästsvamp. Denna jästsvamp har normalt ca 70-90% av befolkningen, men ibland förökar den sig och ibland är vissa mer känsliga än andra. Vid dessa tillfällen kan jästsvampen ge upphov till rodnad, torrhet och fjällning oftast i både hårbotten och ansiktet. Ett sätt är att dämpa eksemretningen med en kortisonkräm, men effektivare på sikt brukar vara att rensa bort jästsvampen. Det brukar fungera bra med ett mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral från Apoteket att använda 1-2 ggr/vecka till håret. Kan även användas till ansiktstvätt (fukta huden, gnugga upp ett lödder, verka i 3 minuter, sen skölja av). Kan gärna kombinera med en svamphämmande mjukgörande kräm som Propyless eller Propyderm från Apoteket.