Kommer jag få leva med flottig hy i ansiktet?

Kommer jag få leva med flottig hy i ansiktet?

Hej!

Ni måste hjälpa mig. Men det tycks inte finnas något botemedel mot fet/oljig hy i ansiktet. Jag är en tjej på 21 år och har provat allt från apotekets oljefria ansiktskrämer till dyra märken som Cliniqs även en mängd av T-zon krämer, mattande/oljefria puder och smink men inget hjälper. Jag har även provat att inte använda någonting i fall att det va det som var problemet. Jag har tvättat ansiktet med en mild gel från Nivea morgon och kväll. Jag har fått salicylsyresprit och en annan vätska utskrivet mot fet hy. Men inget hjälper. Jag blir så himla frustrerad. Just nu använder jag dalacin mot enstaka bölder som jag får ibland. Bölder kan man bota men varför tycks man inte kunna göra nåt åt fet hy? Det ser ut som jag är svettig i hela ansiktet och sminket nästan rinner av och jag känner mig ofräsh. Och det värsta är att jag har ett sådant arbete i butik där jag träffar flera 100 kunder varje dag. Och tanken på hur flottig jag är i ansiktet gör mig deprimerad. Snälla hjälp mig, ni är mitt sista hopp för att slippa lida. Vad ska jag göra? Tack för en bra sida!

Svar: 

Jag är ledsen, men det finns faktiskt inget bra läkemedel som kan ges mot enbart fet hy. Din talgkörtelproduktion är hög, och det i sin tur bestäms av dina hormoner, som på intet sätt är onormala. Det enda läkemedel som minskar talgkörtelproduktionen är Roaccutan, som enbart ges mot mycket svår i övrigt terapi-resistent akne.
Man skall ej torka ut huden för då stimuleras talgkörtlarna att producera än mer talg så mild tvål och vatten samt fuktkräm ex Propyless lotion fungerar bäst.