Vita fläckar

Vita fläckar

Hej, det är så att jag har runda vita fläckar runt om på kroppen (har hittat 14 st). En del är kritvita medans andra har börjat forma om till kroppens egen färg. Fläckarna är ungefär lika stora (en halv cm breda) och har oftast uppkommit på de ställen där jag har haft leverfläckar, och "käkat upp" dom.

Var på min lokala vårdentral och besökte en läkare som tittade på mina fläckarna men han visste inte vad det var. Han sa att han skulle fixa en tid till mig hos en hudläkare men det har gått över ett halvår nu och jag har inte fått någon tid än.

Så mina frågor till dig/er är:
- Brukar det ta så här lång tid att få en tid hos en hudläkare?
- Vet ni vad det är jag har eller varför jag får vita fläckar på kroppen?, samt är det farligt?

Tacksam för svar!

Mvh sebbe

Svar: 

Hej! Så kallade halonevi, är när kroppens immunförsvar som du skriver "äter upp" ett pigmentnevus (=leverfläck). Ibland blir det lite pigment kvar av nevuset. Ofta går det bort en del pigment även runt om den första fläcken, därav namnet halo. De vita fläckarna brukar kunna få nytt pigment, men det kan ta mer än ett år. Om du fått vänta ett halvår utan svar från hudläkaren, brukar allmänt gälla att den som skrev remissen fortfarande är ansvarig för dig tills någon annan läkare "tagit över" genom att skicka dig en tid eller något annat besked. Du kan alltså vända dig till läkaren som skrev remissen och berätta om den långa väntetiden.
FN