Orolig för födelsemärke

Orolig för födelsemärke

Jag är en tjej på 19 år som igår upptäckte att jag fått en "finne" bakom födelsemärket. Brukar få detta på andra födelsemärken oxå (läkare har tittat på de andra och sagt att det inte är något fel på dem). Men igår var det ett ljusbrunt som sitter på kinden (ca 2mm stort) som då jag tryckte runt det kom ut lite var & sen lite blod. Som sagt det är inte svart eller något utan ljusbrunt men lite rött. Känns som en finne som sitter under det på nåt sätt. Är detta något som jag bör oroa mig över? Bör jag söka läkare? Och kan det vara något farligt?

Svar: 

Hej!
Det är vanligt att det bildas finnar under nevi (=födelsemärken) särskilt under dem som är ofarliga. De innehåller nämligen ofta hår och har då en hårsäck under sig, denna kan bli inflammerad=hårsäcksinflammation. Då höjer nevuset upp sig och detta är en vanlig anledning till att söka sig till hudspecialist. Det är dock helt ofarligt att det händer.
Man kan inte bedöma om detta är en sådan finne, utan att se dig. Om det inte snabbt blir bättre bör du alltså ändå visa upp fläcken för tex din husläkare.
FN