Finns det något bra sätt att ta bort leverfläckar?

Finns det något bra sätt att ta bort leverfläckar?

Hej,
Jag är en 30-åring som har väldigt många och stora leverfläckar (eller naevi eller vad det nu heter på fackspråk) över hela kroppen. Dessutom har jag känslig hud och bränner mig lätt. Dels är jag orolig för att för att drabbas av hudcancer och dels är fläckarna väldigt kosmetiskt störande.

Jag har sökt bland tidigare frågor och sett en del motsägelsefulla påståenden. I era svar rekommenderar ni att man aldrig tar bort leverfläckar om de är godartade eftersom det kan ge upphov till fula ärrbildningar, speciellt i yngre år. Samtidigt finns bland de frågande en tjej som säger sig ha "bränt bort ett hundratal leverfläckar".

Går det att bränna bort leverfläckar med laser utan att det ger upphov till fula ärr? Finns det något kriterium som fläcken i så fall måste uppfylla för att den ska vara möjlig att bränna bort?

Svar: 

Man skall inte bränna bort naevi med laser. Man kan använda lasern som en kniv och skära bort naevi men det ger ingen fördel framför vanlig kniv. Det finns inget sätt att "trolla bort" naevi utan att ärr uppstår. Jag tycker nog att vi har varit väldigt klara och tydliga i våra svar om naevi. Då varje person har mellan 60 och 200 naevi kan man inte ta bort alla, eller ens några, av kosmetiska skäl. Naevi skall tas bort om medicinsk misstanke finns på cellförändringar. Hela förändringen skall då tas bort på sådant sätt att man kan göra en mikroskopisk analys så kallad patologisk-anatomisk diagnos (PAD).