Borttagning av födelsemärken

Borttagning av födelsemärken

Hej!
Jag är en tjej med väldigt många födelsemärken. Hur är en läkares inställning till att ta bort ett antal av dessa enbart i estetiskt syfte med hjälp av laser? Undersöker mina födelsemärken då och då och har kirurgiskt tagit bort ett par stycken, dels pga "byxlinningsskavning" samt pga ändring av färg och form. Ingen utav dem var farliga visade det sig. Har hudcancer i släkten. Om jag tar bort friska födelsemärken, främst de stora, minskar risken för hudcancer då?

Hälsningar Anna

Svar: 

Hej!
Borttagande av bruna prickar av rent estetiska skäl är ju egentligen ingen medicinsk fråga. Det bör vara vars och ens ensak, men kommer i allt mindre utsträckning att kunna finansieras av våra skattemedel. De räcker ju idag knappt till att ta hand om sjuka människor. OM man tar bort nevi (=leverfläckar, bruna prickar) med laser, så blir det ju ingen mikroskopisk undersökning. Sedan många år har vi i Sverige en rekommendation från Socialstyrelsen att alltid låta mikroskopiskt undersöka prickar som tas bort, eftersom läkaren kan ha fel och det kan vara ett malignt melanom.
Det går inte att påverka risken för hudcancer genom att ta bort sina "friska" märken. Arv, hudtyp och solvanor är de faktorer som påverkar uppkomsten av maligna melanom.
FN