Vad kan detta vara?

Vad kan detta vara?

Hej!

Min make har i ca 5 års tid haft ett stort rött fjällande område på smalbenet. Huden är röd med lite vita flagor, huden är skör och hård, grövre än vanliga huden. Det kliar i bland i området men inte jämt.
Han har prövat att smörja med mjukgörande och receptfri kortisonsalva. Men det bli bara lite bättre huden läker något. Han är inte så ihållande utan slutar ofta efter någon vecka med smörjandet. Då det blir sämre igen. Men det blir aldrig bra även när han smörjer. Han har inte dessa problem någon annanstans på kroppen. Han har även pollenallergi och allergi mot marsvin men inte mot andra djur.

Tacksam för svar!

Svar: 

Eftersom besväret sitter på underbenet och det finns en komponent av klåda, tror jag att det är "klådeksem" eller neurodermit. Kallas ibland även för Lichen simplex. En eksemvariant, där det tycks som man "retat nervrötterna" och detta underhåller besvären. Många gånger vid behandlingen behöver man ofta en starkare kortisonkräm modell Elocon eller Betnovat, som dock kräver recept. Man kan dessutom kombinera med ett sk täckande förband som tunn Duodermplatta (finns på Apoteket) och gärna sätta kortisonkrämen under först. Sätta på plattan, "smälta fast den" med kroppstemperaturen från handen och byta 1-2 gånger i veckan. Distriktssköterskan vet annars hur man gör.
Då besväret är assymetriskt tror jag inte att det är psoriasis.
/Anders