Utslag på skinkan

Utslag på skinkan

Hej jag har fått eksemliknande utslag på ena skinkan, som det emellanåt varar från. Har haft dem i ett år ungefär å det verkar som dem kommer när huden blir varm och fuktig. Jag undrar vad det kan vara? Jag har varit till läkarn men dem kunde inte hitta felet.

Svar: 

Lite svårt att exakt säga vad Dina besvär beror på. Är det eksemartade besvär brukar huden bli röd, torr och kliande. Har man börjat klia, är det ibland lätt att vissa bakterier kan "bita sig fast" i huden och göra att besvären blir mer kroniska. Sitter besvären på baksidan av låren, är det ett vanligt ställe man som tonåring ofta kan få eksembesvär, framförallt ifall man har tendens till lite böjveckseksem (ofta har Du tidigare haft eller att det i släkten finns eksem, astma och/eller pollensnuva - se i så fall svar på frågor med detta tema).
Vet inte vilken behandling Du haft förut. Du kan alltid pröva med en svag kortisonkräm med bakteriedödande effekt som Cortimyk eller Daktacort på Apoteket. Smörj första veckan 2 gånger per dag och sen glesa ut smörjningarna. Nu under sommaren lämpligt att smörja till kvällen. Blir Du inte bättre på 1-2 veckor och det fortsätter att vara från huden, ska Du åter visa upp Dina besvär för husläkaren/vårdcentralen. Effektiv behandling kan Du få, men att ange den exakta bakomliggande orsaken kan nog varken jag eller husläkaren ange.
Lycka till, Anders