Torra, fjällande eksem

Torra, fjällande eksem

Doktor Anders Ljungberg!

Jag har fått torra, fjällande eksem på händer och fötter. Under hela stadiet förekommer det inte någon vätska, dock lite klåda. Det börjar som en eller flera små röda prickar. Dessa breder sedan ut sig och blir ett område med ojämna flytande kanter, ca 1-2 cm stort. Det börjar sedan fjälla och torka i mitten av området och fortsätter utåt. Huden under är mjuk och ny. Runt fjällningen är området rött. Prickarna finns både på fotens sida och vid/mellan tårna samt en stor (2,5 cm) på fotsulan. På händerna finns ett fåtal (inte så framträdande) på ovansidan av handen. Vid läkarbesök på vårdcentralen blev jag ordinerad Pevisone mot infekterad eksem. Vad tror du att det kan vara?

Tacksam för svar!

Svar: 

Utifrån Din beskrivning är det inte helt lätt att säga vad Du drabbats utav. Det är inte så vanligt att man får prickar och blåsor på händernas ovansida, utan det är vanligen handflatorna som drabbas.
Det skulle kunna vara en reaktion på en föregående bakteriel infektion (Andrews bakteriella pustulos), eventuellt en svampinfektion eller en eksemreaktion (av någon orsak) och då har Du fått rätt behandling med Pevisone, som innehåller både medelstark kortison + en bakterie och svampdödande komponent. Använd krämen i början 2 gånger dagligen kombinerat med en fet mjukgörande kräm. Blir Du inte påtagligt bättre på 2-3 veckor får Du söka tillbaka till Din behandlande läkare och då får man i så fall även ta ställning till lite mer ovanliga diagnoser.

/Anders