Onda vätskiga eksem

Onda vätskiga eksem

Jag är en ung tjej som har haft konstiga "utslag", eller inte direkta utslag. Men det kan börja klia väldigt mycket i mitt armveck utan att det finns någon rodnad innan. När jag kliar så kan jag i princip dra bort huden där jag kliar.

Själva "överhuden" försvinner då, flagnar av, och större eksem uppstår som dessutom vätskar i stor utsträckning. Vad kan det vara? Det svider och jag vill inte ha fula ärr på armarna så jag vill gärna bota detta. Kan det bero på allergi? Bör jag uppsöka läkare? Detta uppstår oregelbundet men mer och mer ofta.

Tacksam för svar.

Svar: 

Lite svårt att utifrån Din beskrivning säga exakt vad Du har drabbats av. Är det eksem, brukar det ge besvär med rodnad, kliande och senare torr hud som gärna fjällar. Kliar man intensivt kan det "bita sig fast" bakterier i den såriga huden, och detta underhåller sen eksemet. Jag skulle pröva med en svag kortisonkräm som även har en bakteriedödande effekt som Cortimyk eller Daktacort från Apoteket. Smörj 2 gånger dagligen i 1 vecka och sen glesa ut behandlingarna. Blir Du inte bättre på 2 veckor, tycker jag det kan vara bra att Din husläkare/vårdcentral får titta till Dina utslag och ge råd om behandling.

/Anders